Termékeink - Gyümölcsök - Körte
Clapp kedveltje
Érési ideje:
Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Kitárolás után gyorsan túlérik (szotyósodik).
Jellemzői:
Középnagy gyümölcsének tömege 180-220g közötti. A gyümölcs alakja szabályos körte. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, a napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. A kocsány rövid és vastag vége dudoros, legtöbbször félrenyomott. A gyümölcshús fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos, nem túl jellegzetes aromával.
A fa jellemzői:
Erős növekedésű, kezdetben felfelé törő, majd szétterülő, igen sűrű gömb koronát nevel, a lomblevelek igen nagy méretűek.
Hardy vajkörte
Érési ideje:
Augusztus végén, szeptember elején szedhető, 1-2 hónapig tárolható, kora őszi fajta.
Jellemzői:
Középnagy, ritkán nagy (145-200g), kúpos, tojásdad alakú gyümölcse (csésze felől legszélesebb) egyik oldalán hízottabb. A héj színe éretten sárgásszürke, az egész felület barna parás, vastag héjú, száraz tapintású (néhol kormos körtének is hívják). Kocsánya rövid, igen vatag, gyakran dudoros. Húsa zöldesfehér, tömött, olvadó, bőlevű, kellemesen savas, fűszeres, feldolgozáskor barnulásra hajlamos. Száraz viszonyok között aprók és ízetlenek a gyümölcsök.
A fa jellemzői:
Fiatal korban igen erős növekedésű, felfelé törő sűrű ágrendszerű (jegenyeszerű), majd termőkorban gyengül a növekedése.
Bosc kobak
Érési ideje:
Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra. Nagyon érzékeny a szüretidőre, ha korán szedjük, nem érik be. SzL és ULO tárolóban, jól megválasztott légösszetétellel 5-6 hónapig is eltartható.
Jellemzői:
A gyümölcsök mérete nagy vagy igen nagy. Tömege 180-280g, kissé megnyúlt, a kocsány felé keskenyedő körte alakú, kocsánya hosszú, vékony. A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vatagságú, száraz tapintású, kevésbé érzékeny. Húsa fehéressárga, olvadó, gyengén hajlamos kövecsességre. Jól szállítható, tárolható.
A fa jellemzői:
Közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű, elágazódásra kevésbé hajlamos. Igen ritka, gúla alakú koronát nevel.
Vilmos
Érési ideje:
Optimális szedési ideje (a felhasználástól függően) augusztus II-III. dekádja. A tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható.
Jellemzői:
Gyümölcse középnagy vagy nagy. Tömege évjárattól függően 160-220g közötti. Alakja csaknem szabályos körte. A gyümölcshéj felülete gyengén hullámos, éretten szép sárga, a napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony héjú. Csészemélyedése sekély, csészéje nyitott, körülötte a héj gyakran parásodott, kocsánya középhosszú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás (muskotályos íz). Magház körüli kövecsességre gyengén hajlamos.
A fa jellemzői:
Közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel, kezdetben felfelé törő, később a termés súlya alatt kissé szétterülő.
Piros Vilmos
Érési ideje:
5-10 nappal követi az alapfajtát, augusztus végén szedhető, csak rövid ideig tárolható.
Jellemzői:
A gyümölcs alakja hasonlít az alapfajtához, fedőszíne teljes éréskor barnáspiros. Színeződésével egyes évjáratokban és termőhelyeken gond lehet, sőt visszamutálás is előfordul. A fajtának ez a legnagyobb hibája. Amerikában színstabilabb mutánsa (BILOU) is ismert. Más Vilmos körtemutánsok az alapfajtánál jobban színeződnek, ilyen a Rosired Bartlet vagy a Sensation Red Bartlet (bár ez utóbbi szintén instabil).
A fa jellemzői:
Középerős növekedésű, széthajló koronát nevel. Fája az alapfajtánál kisebb.